Radio Blaj Facebook Caritas Blaj Fundația Regală Margareta a României Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site

Mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Vârstnicului

Blaj, 1 Octombrie 2019

Dragii mei,

Ziua internațională a Vârstnicului ne reunește în fiecare an să reflectăm dar și să cultivăm inițiative de sensibilizare în ceea ce privește realitatea bătrâneții și a vârstnicilor noștri.
Caritas ca organizație a Bisericii nu poate să rămână departe de această realitate care de cele mai multe ori se asociază cu boala, suferința, abandonarea, singurătatea și sentimentul de inutilitate.
Prin activitățile și acțiunile noastre, operatorii Caritas încearcă zi de zi pe lângă îngrijirea trupească pe care o acordă vârstnicilor să ofere acestor persoane și sentimentul că aparțin unei familii, care depășește cu mult familiile lor restrânse și că ei aparțin ”familiei lui Dumnezeu”.
Această mărturie a carității pe care o exercităm și sprijinul pe care îl acordăm celor vârstnici zi de zi în cadrul centrelor Caritas ne ajută să depășim trăirile noastre imediate și să încercăm prin reflecție să răspundem nu numai la întrebarea, ce trebuie făcut? ci mai ales, de ce trebuie făcut? Acțiunile și activităților noastre în favoarea celor vârstnici capătă o valoare morală în măsura în care găsim răspuns la cea de a doua întrebare.
Dacă reușim să asociem munca și acțiunile noastre în favoarea persoanelor vârstnice cu iubirea generoasă și dezinteresată atunci vom reuși să aducem în sufletele acestor persoane sentimentul apartenenței lor la „familia lui Dumnezeu” și vom reuși să-i convingem de prezența mereu iubitoare a Tatălui Ceresc, care nu-i abandonează niciodată pe copiii săi în încercări.
Prin noi și prin activitatea noastră, Dumnezeu poate dărui persoanelor vârstnice resurse minunate pentru inimă pentru a putea face într-adevăr față greutăților vieții. Învățătura socială a Bisericii afirmă și proclamă mereu: „Viața omului este frumoasă și trebuie trăită din plin chiar și atunci când este slabă și învăluită în misterul suferinței”.
Să ne amintim de exemplul luminos al Sfăntului Părinte Ioan Paul al II-lea, care, prin acceptarea suferinței, ne-a transmis prin Scrisoarea Apostolică Salvifici doloris. 31: "Pe cruce este pus "Răscumpărătorul omului", omul durerilor, care a luat asupra sa suferințele fizice şi morale ale oamenilor din toate timpurile, pentru ca în iubire să poată afla sensul salvific al durerii lor şi răspunsuri corespunzătoare la toate întrebările lor"
Vă asigur, dragi bunici, că dincolo de sprijinul si ajutorul pe care Caritas V-il oferă, există din partea noastră și o invocare permanentă a ocrotirii materne a Fecioarei Maria pentru viața, anii dar mai ales pentru suferințele Dumneavoastră. Cu deosebită considerație,

Pr. Nicolae Anușcă
Director General Caritas

Poze preluate de pe www.e-communio.ro