Radio Blaj Facebook Caritas Blaj Fundația Regală Margareta a României Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site

10 noiembrie - Ziua Caritas 2019

Preacucerniciile Voastre, Fraţi Preoţi,

Iubiţi credincioşi,


Bucuria și emoțiile trăite de noi pe parcursul celebrării Sfintei Liturghii din data de 2 iunie a.c. la Blaj, nu pot fi depline dacă nu pătrundem și îndemnurile adresate de Sfântul Părinte în mesajul pe care l-a transmis cu această ocazie.

Conținutul mesajului în esența sa continuă aceeași linie pe care Sfântul Părinte a lăsat-o să se întrevadă încă de la începutul pontificatului Său: centralitatea și valoarea persoanei umane și opțiunea preferențială pentru cei aflați la periferie.

Istoria Bisericii noastre și exemplul Fericiților noștri episcopi beatificați cu această ocazie au dovedit că aceste deziderate și precepte dumnezeiești au fost practicate mereu în Biserică, iar grija pentru cei bolnavi, sărmani, neajutorați și neînvățați au constituit axul central al activităților și al preocupărilor ierarhilor, preoților și credincioșilor noștri.

În aceeași linie, fidelă tradiției, însuflețită de învățătura socială a Bisericii și deschisă la îndemnurile și recomandările Sfântului Părinte Papa Francisc, prin intermediul Caritas și ale operelor sale sociale și caritative, Biserica și astăzi cultivă într-un mod concret opțiunea preferențială pentru persoanele vulnerabile și expuse riscului de excluziune socială.

Noi, cei care ne-am legat viața de această misiune socială în cadrul Bisericii și în cadrul activităților și operelor derulate de Caritas, am fost și suntem copleșiți de atenția pe care Sfântul Părinte ne-a acordat-o cu ocazia vizitei în România și nu putem uita binecuvântarea apostolică pe care a oferit-o bolnavilor și persoanelor cu dizabilități pe care noi le îngrijim. Ca semn al prețuirii Sale pentru cei care își desfășoară activitatea la Caritas în favoarea celor săraci, Sfântul Părinte ne-a arătat deosebita considerație pe care ne-o poartă, dăruindu-ne în urma vizitei Sale cele două autoturisme pe care le-a folosit cu această ocazie – pentru a le folosi în activitățile noastre dedicate celor bolnavi și vârstnici.

Cu încrederea că de aceeași prețuire și considerație ne bucurăm și din partea preoților și bunilor noștri credincioși, nu ne râmâne decât să sperăm că, și în acest an, generozitatea și solidaritatea Dumneavoastră vor depăși așteptările și dorințele noastre.

Donația și gestul Dumneavoastră de bunătate, izvorât din sensibilitatea inimilor mereu deschise la suferințele aproapelui, dorim să le folosim și de această dată în favoarea copiilor proveniți din familii sărace și a copiilor cu nevoi speciale.

Cu dragoste în Cristos,

† LUCIAN Cardinal MUREŞAN
Arhiepiscop Major şi Mitropolit

Pr. Nicolae ANUȘCĂ
Director Caritas Mitropolitan Blaj