Radio Blaj Facebook Caritas Blaj Fundația Regală Margareta a României Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site

13 noiembrie - Ziua Caritas 2016

Blaj, 2 Noiembrie 2016

„Să nu cădem în capcana de a ne închide în noi înşine, indiferenţi faţă de necesităţile fraţilor şi preocupaţi numai de interesele noastre. Tocmai în măsura în care ne deschidem la alţii viaţa devine rodnică”
Papa Francisc, Audienţa generală de miercuri, 26 octombrie 2016.

Preacucerniciile Voastre, Fraţi Preoţi,
Iubiţi credincioşi,

Duminică, 20 noiembrie, se va încheia Anul jubiliar al Milostivirii deschis de Sfântul Părinte Papa Francisc în decembrie anul trecut.

Biserica a trăit un timp binecuvântat şi plin de har, marcat de nenumărate acţiuni care mărturisesc într-un mod concret că "Milostivire: este calea care îl uneşte pe Dumnezeu cu omul, pentru că deschide inima la speranţa de a fi iubiţi pentru totdeauna în pofida limitei păcatului nostru.” (Papa Francisc, Bula Misericordiae vultus, 2).

Această perioadă extraordinară ne-a oferit posibilitatea de a experimenta nemărginita milostivire a Tatălui ceresc, trecând în mod simbolic prin Poarta Sfântă a Catedralei noastre şi participând la sfârşitul lunii mai la Pelerinajul Milostivirii organizat la Sanctuarul de la Cărbunari-Blaj. Peste 2000 de credincioşi, printre care mulţi operatori sociali şi voluntari, dar şi beneficiari ai Caritas: persoane cu dizabilităţi, vârstnici, copii şi persoane provenite din familii nevoiaşe, cu toţii împreună ne-am bucurat prin mijlocirea Feciorei Săracilor de harurile speciale ale acestui an sfânt.

Ochii şi inimile noastre au rămas însă deschise şi la suferinţa celor care bat la porţile Europei şi care ne cer nouă, creştinilor, să-i înţelegem şi să-i acceptăm. Operatorii Caritas din ţara noastră au fost prezenţi în taberele de refugiaţi din Grecia şi Balcani aducând prin angajamentul lor puţină speranţă refugiaţilor nevoiţi să-şi părăsească ţara din cauza războiului şi ameninţărilor.

Duminica Samarineanului Milostiv ne invită să ne exprimăm compasiunea în mod concret şi să reflectăm în acelaşi timp la efortul deosebit şi rodnic pe care l-am realizat împreună în ultimii 20 de ani, de când am înfiinţat în Biserică organizaţia Caritas, încredinţându-i nobila misiune de a purta grija celor mai nevoiaşi dintre semenii noştri.

Colectele strânse în acest an în parohiile noastre vor susţine serviciile pe care Caritas le oferă persoanelor vârstnice, singure şi bolnave.

Pentru această operă a Bisericii şi pentru toţi credincioşii noştri implorăm ajutorul Maicii Domnului aşa cum ne învaţă rugăciunea Paraclisului: Cred şi mărturisesc, că tu eşti cu adevărat de Dumnezeu Născătoare, izvorul milostivirii, mângâierea celor ce plâng, ajutătoarea celor pierduţi, puternică şi neîncetată mijlocitoare către Dumnezeu, care iubeşti neamul creştinesc şi stai bună pentru îndreptarea mea.

Cu dragoste în Cristos,

LUCIAN Cardinal MUREȘAN
Arhiepiscop Major și Mitropolit

Pr. Nicolae ANUȘCĂ
Director Caritas Mitropolitan Blaj

Centrul de Comunicare Caritas Blaj