Radio Blaj Facebook Caritas Blaj Fundația Regală Margareta a României Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site

Apelul Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan în favoarea refugiaților din SIRIA

La inițiativa Caritas Romania și cu binecuvântarea Conferinței Episcopilor Catolici din România se va organiza duminică 19 februarie o colectă specială cu scopul de a veni în ajutorul celor peste 11 milioane de refugiati din Siria. Peste 11 milioane de persoane au fost obligate sa-și abandoneze locuințele și să se refugieze în zone mai liniștite din Siria sau țarile vecine Siriei de teama și ororile războiului din această țară, se amintește în scrisoarea circulară pe care Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan a transmis-o tuturor comunităților parohiale din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș.

Apelul pe care Preafericirea Sa îl adresează preoților și credincioșilor urmează linia Sfântului Părinte Papa Francisc care în repetate rânduri a făcut apel la solidaritate pentru refugiații din Siria.

Scrisoarea circulara a Preafericitului parinte Lucian:

Preaiubiţi fraţi preoţi, Iubiţi credincioşi,

În toate acţiunile pe care le întreprindem trebuie să avem permanent în faţă dimensiunea transcendentală a fiecărui gest pe care îl săvârşim, lăsându-ne astfel călăuziţi şi luminaţi de Cuvântul Domnului. Porunca dumnezeiască: „Să-i iubiţi pe străini căci şi voi aţi fost străini în ţara Egiptului” (Dt 10,19) este cea care ne inspiră şi ne fundamentează această lucrare pe care împreună dorim să o săvârşim în folosul celor care au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele şi ţara şi să ia drumul pribegiei.

Ultimii şase ani de război din Siria au produs efecte devastatoare pentru întreaga populaţie a acestei ţări, peste 500.000 de oameni au fost ucişi şi peste 11 milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească casele şi să se refugieze din calea războiului.

Sirienii sunt refugiaţi în mare parte în propria ţară, dar, după cum bine se ştie, s-au refugiat masiv şi înalte ţări, trăind astfel o adevărată catastrofă umanitară pentru că nu au acces la condiţii de locuire şi igienă minimale, alimentaţia este insuficientă, iar aproximativ 3 milioane de copii nu au posibilitatea să frecventeze şcoala.

Reţeaua internaţională Caritas a răspuns întodeauna afirmativ îndemnurilor repetate ale Sfântului Părinte Francisc, declanşând o campanie umanitară fără precedent încă de la începutul acestei tragedii. Prin acest efort persoanele refugiate sunt sprijinite cu alimente, adăpost şi servicii educative pentru copii. Acţiunile derulate au un efect pozitiv imediat datorită faptului că sunt puse în practică de organizaţiile Caritas din Siria şi din ţările vecine care sunt permanent în teren şi au un contact direct şi nemijlocit cu refugiaţii.

Conferinţa Episcopilor Catolici din România a hotărât ca organizaţia Caritas să se alăture acestei acţiuni umanitare internaţionale şi să organizeze Duminică, 19 februarie 2017, o-campanie de strângere de fonduri în toate comunităţile catolice din România.

În cadrul Arhieparhiei noastre sumele strânse din colectă vor fi transmise Caritas-ului Mitropolitan, urmând ca acestea să fie transferate prin intermediul Caritas Internationalis Organizaţiei Caritas din Siria care se ocupă la faţa locului cu implementarea acestei acţiuni.

Cu dragoste în Cristos,
Cardinal Lucian Arhiepiscop Major şi Mitropolit

Notă: Cu organizarea acestei acţiuni umanitare am însărcinat Caritas-ul nostru Mitropolitan, la sediul căruia rugăm pe oricine dorește să depună o suma de bani, o poate face la sediul Caritas Blaj din Bulevardul Republicii Nr. 8 sau să o transmită prin virament la Caritas Mitropolitan Blaj; Banca Comercială Română, sucursala Blaj; cod IBAN RO94RNCB1140000000360001. Acest număr de cont îl puteţi transmite eventual şi persoanelor care mai sunt interesate să vireze sume de bani în acest scop.

Centrul de Comunicare Caritas Blaj