Radio Blaj Facebook Caritas Blaj Fundația Regală Margareta a României Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site

Blaj: 2.000 de credincioși greco-catolici în pelerinaj, duminică, la Cărbunari - video

Părinți alături de copii, profesori alături de elevi, operatori sociali și medicali alături de cei bolnavi, merg duminică, 29 mai, la Capela Sfintei Fecioare a Săracilor de la Cărbunari- Blaj, pentru a celebra Anul Milostivirii Divine.

Aproape 2000 de greco-catolici vor porni duminică 29 mai, din Blaj, spre capela Sfintei Fecioare de la Cărbunari, într-un pelerinaj care dorește să fie un semn al milostivirii divine pentru societatea de astăzi. Alături de elevi vor merge profesori, alături de laici, călugări și călugărițe, alături de operatori sociali și medicali, persoane cu dizabilități și oameni fără adăpost. Chemând laolaltă pe toți cei care și-au dedicat viața unei chemări a lui Dumnezeu, de la cei care au primit vocația preoției, la cei care au ales să fie asistenți sociali și medicali sau profesori, de la cei tineri la cei mai în vârstă, Biserica răspunde astfel apelului Papei Francisc de a celebra Anul Jubiliar al Milostivirii divine și de a face vizibilă milostivirea Tatălui Ceresc.

Un loc aparte în pelerinajul de la Cărbunari îl ocupă Caritas, organizație catolică mondială, a cărei viziune este aceea de a construi o civilizație a iubirii, cultivându-și în această lume misiunea de a-i sprijini pe cei săraci și marginalizați sociali să recâștige un loc demn în societate, prin programe de asistență socială și acțiuni caritabile. Aproximativ 400 de operatorii sociali și medicali dar și voluntari ai organizațiilor Caritas din Blaj, Oradea, Cluj, Baia Mare și Lugoj, vor fi prezenti și vor însoți, duminică, peste o sută de bolnavi și persoane cu dizabilități, sute de copii sau persoane nevoiașe. Toți vor porni din fața Catedralei Mitropolitane în procesiune și vor parcurge drumul Crucii, ce urcă la Capela Sfintei Fecioare de la Cărbunari unde, la ora 10:00, va fi celebrată Sfânta Liturghie.

Persoanele care vor participa la Pelerinajul Milostivirii vor putea beneficia de indulgență plenară și vor avea posibilitatea să treacă prin Poarta Sfântă a Catedralei Mitropolitane din Blaj.

Capela Sfintei Fecioare a Săracilor de la Cărbunari, din apropiere de Blaj

Pelerinajul la Cărbunari, din ultima duminică a lunii mai, adună laolaltă credincioși catolici din întreaga țară, într-unul dintre locurile cu o istorie ce leagă România de Belgia, Blajul de Banneux, Biserica orientală de cea occidentală, în aceeași iubire față de Sfânta Născătoare de Dumnezeu, maica celor sărmani și, totodată, maica milostivirii.

În 1933, la Banneux, în Belgia, o copilă de 12 ani, Mariette Beco, a avut privilegiul de a o vedea pe Sfânta Fecioară Maria, care i-a indicat prezența unui izvor tămăduitor, unde a cerut să se construiască o capelă. În România, părintele Peter Adhemar Mercks, belgian de origine, s-a îngrijit, în 1938, de construirea unei capele identice cu cea de la Banneux, într-o poieniţă din pădurea de la Cărbunari. Călugării asumpționiști, cunoscute călăuze spirituale ale celor tineri, s-au stabilit de atunci în Blaj, într-o perioadă în care orașul aduna aproape 5.000 de elevi în cele 7 școli și licee.

La 5 iunie 1938, Capela a fost sfinţită de Mitropolitul Alexandru Nicolescu. Pelerinajele de primăvară s-au ținut în fiecare an, din 1939 până în 1948, când Biserica Română Unită cu Roma a fost scoasă în afara legii. Au fost reluate în 1990, tot de un călugăr asumpționist, părintele Bernard. Recunoașterea oficială a izvorului tămăduitor de la Banneux și declararea lui ca loc de pelerinaj s-a făcut de-abia în 1952. Capela din România fusese închinată Fecioarei Săracilor cu 15 ani înainte.

Biroul de presă al Mitropoliei Române Unită cu Roma