Radio Blaj Facebook Caritas Blaj Fundația Regală Margareta a României Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site

Caritas Blaj prezent la Conferinţa Regionala Caritas Europa

In perioada 23-26 mai 2016 s-a desfasurat la Lourdes, in Franta, Conferinta Regionala Caritas Europa, conferinta in cadrul careia au participat delegatii din 46 de tari, formate din beneficiari, persoane care lucreaza direct cu beneficiarii si persoane aflate la conducerea organizatiilor nationale Caritas.

Delegatia din Romania a fost compusa din 7 persoane insotite de Pr. Egidiu Condac, presedintele Caritas Romania, din partea Caritas Blaj participand Alin Floca, beneficiar de servicii sociale in cadrul Centrului Bunul Samaritean Blaj, si d-na Diana Porutiu, asistent social.

Conferinta Regionala a fost organizata de catre Caritas Europa cu ajutorul Organizatiei Secours Catholique – Caritas Franta.

In cadrul work-shopurilor derulate pe parcursul conferintei, a fost promovata contributia persoanelor “de la firul ierbii” (voluntari, angajati, beneficiari, tineri) care au reflectat impreuna, au discutat si au prezentat situatia din propriile tari referitoare la cele patru teme ale conferintei: saracia si problemele familiei si ale copilului, persoanele vulnerabile si excluse social, participarea la economie, migratie. Rezultatele muncii din grupurile de lucru au fost prezentate in plenul conferintei, contribuind la strategia Caritas Europa pentru urmatorii ani.

De asemenea au existat si momente de partasie spirituala intre membrii diferitelor delegatii, in cadrul grupurilor de fraternitate, formate din cate 8 persoane, precum si participarea tuituror participantilor la procesiunea mariana de la Sanctuarul de la Lourdes in seara de 24 mai. Sfanta Liturghie celebrata in ultima zi a Conferintei a fost dedicata celebrarii celei de-a 70-a aniversari a Secours Catholique – Caritas Franta.

Pe parcursul intregii conferinte am simtit o legatura stransa intre participanti, au fost trecute foarte usor toate barierele lingvistice, fiecare delegat participand activ cu experienta proprie pentru a construi o imagine unitara a situatiei europene, in vederea stabilirii punctelor vulnerabile asupra carora este importanta interventia organizatiilor Caritas” ne-a relatat d-na Diana Porutiu, participant.

A fost foarte interesant sa asculti experientele celor din alte tari, sa vezi ca unele probleme sunt identice cu ale noastre. In grupul nostru de lucru m-a impresionat experienta unui participant din Slovenia, care a povestit cum in copilarie a fost ajutat de catre Caritas, mama sa fiind vaduva. Au locuit timp de doi ani intr-un adapost, timp in care mama sa si-a revenit si a reusit sa isi ia viata in propriile maini, iar el acum este unul dintre voluntarii Young Caritas” – Alin Floca, participant.