Radio Blaj Facebook Caritas Blaj Fundația Regală Margareta a României Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site

Caritas colecteaza deja haine folosite si la Blaj

"SĂ AJUTĂM ÎMPREUNĂ"

Începând cu data de 11.12.2012, sub sigla Caritas, a început și în Municipiul Blaj o campanie de colectare a hainelor uzate din rândul cetăţenilor, în cadrul proiectului "Să ajutăm împreună", care se bazează pe un parteneriat format din organizaţii importante aparţinând celor 3 sectoare: public, privat şi non-guvernamental.

Acţiunea, prin care se colectează imbrăcăminte şi încălţăminte uzată de la populaţie, are ca scop întărirea spiritului civic în comunitate şi pune bazele unui comportament care în ţările dezvoltate precum Germania, Austria, Italia, Elveţia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Cehia este deja o tradiţie, fiind aplicată cu succes şi pe celelalte continente: America de Nord, Australia. În România, proiectul de colectare apare sub sloganul "Să ajutăm împreună" şi este în plină derulare în judeţele Satu-Mare, Maramureş, Bihor, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureș, Sibiu și Alba.

Proiectul are la baza două dimensiuni:

1. Dimensiunea socială - constă în donaţii materiale şi acordarea unor servicii sociale primare pentru persoanele vulnerabile şi expuse riscului de excluziune socială cum ar fi: familiile cu mulţi copii, vârstnici aflaţi în dificultate, persoanele cu dizabilităţi, etc.

2. Dimensiunea ecologică - hainele, încălţămintea şi alte produse textile colectate care prezintă un grad ridicat de uzură şi nu pot fi donate sau refolosite în proiectele sociale, urmează a fi supuse unei sortări primare, respectiv unui amplu proces de pregătire a acestora în produse de bază şi utilizarea acestora în industrie ca materie primă.

Cheltuileile aferente procesului de colectare, sortare şi transformare a hainelor în produse primare sunt suportate de o firma specializată cu care organizaţia Caritas are un parteneriat.

La Blaj cetățenii sunt invitați să depună îmbrăcămintea donată în containerele din următoarele locații: parcarea de la Colegiul Național IM Clain, parcarea de langă BRD, locația de vis-a-vis de Fizioterapie și intersecția din zona Gării CFR.