Radio Blaj Facebook Caritas Blaj Fundația Regală Margareta a României Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site

Caritas România – de la ajutor de urgență pentru persoanele din Ucraina la servicii sociale pe termen mediu si lung

Cluj-Napoca a găzduit Adunarea Generală a Confederației Caritas România, între 5 si 6 aprilie 2022. Prezenți fizic sau online, la adunare au participat ÎPS Aurel Percă - Arhiepiscop și Mitropolit al Arhidiecezei de București, Președintele Conferinței Episcopilor din România, PS Claudiu Lucian Pop - Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Jenő Schönberger - Episcop al Diecezei de Satu Mare, Președintele Comisiei pentru Dreptate și pace a C.E.R. și responsabil de activitatea Caritas. Acestora li s-au alăturat directori generali ai celor 10 asociații Caritas ce își desfășoară activitatea în 30 de județe.

Adunarea Generală este un eveniment statutar anual, în cadrul căreia, de regulă, sunt discutate, analizate și aprobate rapoartele de activitate pe anul aterior, precum și proiecte ce urmează a fi desfășurate în anul următor.

Anul acesta, Adunarea Generală a avut loc în contextul unui eveniment neașteptat și nedorit – războiul din Ucraina, de aceea am acordat timp amplu pentru a împărtăși ceea ce organizațiile Caritas au făcut pentru a-i ajuta pe cetățenii ucraineni care și-au găsit refugiu în România până la începutul lunii aprilie.

Thomas Hackl, directorul Programului Național pentru Situații de Urgență a prezentat un raport preliminar în care a menționat - „Încă din prima zi a războiului, asociațiile Caritas de la graniță au fost pregătite să răspundă nevoilor oamenilor care au fugit din calea războiului. Până în prezent am pus la dispoziție 470 de locuri de cazare în centrele Caritas unde am oferit peste 5500 nopți de cazare și 8330 de mese calde, iar peste 200 de persoane au fost ajutate să își continue drumul. Totodată, am fost alături de colegii noștri din Ucraina si de oamenii care au rămas acolo, trimițând 70 de tone de ajutoare alimentare si non-alimentare in Ucraina.”

Fideli propriei misiuni, ne-am exprimat fără echivoc sprijinul pentru Ucraina și dorința de a continua să îi ajutăm pe colegii noștri din țara vecină.

ÎPS Aurel Percă – „Situațiile de criză ne arată cât de utili suntem […] și cât de necesar este să împărtășim caritatea, această tandrețe indispensabilă, de care au nevoie cei aflați în suferință”

După valurile de refugiați din primele săptămâni ale războiului și o încetinire a fluxului de refugiați, am găsit răgazul necesar de a ne concentra pe ceea ce organizațiile Caritas se angajează să ofere pe termen mediu și lung pentru oaspeții ucraineni care au rămas în România, precum și pentru cei care vor mai sosi.

„In centrele Caritas găzduim oaspeți din Ucraina, nu refugiați” - Marius Cocut-Forminte, director Caritas București

Înalții prelați și colegii din organizațiile locale au discutat punctual cum îi vom ajuta să se integreze în societatea românească pe termen mediu și lung: prin acordare de servicii sociale, consiliere juridică, consiliere psihologică și suport psiho-afectiv, cursuri de limba română, programe educaționale pentru copii, consiliere si facilitare pentru obținerea unui loc de munca, grupuri de suport și facilitarea accesului la servicii medicale. Pentru toți aceștia, Caritas va continua să asigure găzduire și hrană. Pentru cei ce doresc să plece spre alte țări, împreună cu colegii noștri din organizațiile Caritas din Europa le vom oferi sprijin logistic pentru continuarea călătoriei.

PS Jenő Schönberger - „Asociațiile Caritas nu sunt simple ONGuri, ele sunt mai mult, sunt parte integrantă a diecezei, a comunității, astfel putem să-i primim pe vecinii noștri din Ucraina ca pe oaspeți.”


PS Claudiu Lucian Pop – „Vă mulțumesc pentru munca pe care o depuneți pentru Biserica noastră. Situația din Ucraina ne arată cât de important este să trăim caritatea în fiecare zi.”