Radio Blaj Facebook Caritas Blaj Fundația Regală Margareta a României Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site

Cea de-a V-a Zi Mondială a Săracilor

Cea de-a V-a Zi Mondială a Săracilor*, celebrată anul acesta, duminică, 14 noiembrie 2021, are ca temă versetul biblic „Pe săraci îi aveți totdeauna cu voi” (Mc 14,7). Și în acest an, Papa Francisc a adresat un mesaj pentru această zi, evidențiind faptul că: „Toată lucrarea lui Isus afirmă că sărăcia nu este rod de fatalitate, ci semn concret al prezenței sale în mijlocul nostru. Nu-l găsim când și unde vrem noi, ci îl recunoaștem în viața săracilor, în suferința și lipsurile lor, în condițiile uneori inumane în care sunt constrânși să trăiască. Nu încetez să repet că săracii sunt adevărați evanghelizatori pentru că au fost primii care au fost evanghelizați și chemați să împărtășească fericirea Domnului și împărăția sa (cf. Mc 5,3)."

La nivel național, pentru conștientizarea importanței Zilei Mondiale a Săracului, mai multe asociații catolice și ordine religioase colaborează, organizând campanii online și offline, precum și cea din acest an, care se desfășoară cu binecuvântarea ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București și Președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România.

FDP – Protagoniști în educație, Acțiunea Catolică România, Confederația Caritas România, Serviciul de Ajutor Maltez în România, Kolping România, Fundația Hans Lindner, Mișcarea Sant’Egidio, Carmelitanele Misionare, Asociația Don Orione, Misionarii lui Padre Pio, Mișcarea Eclezială Carmelitană, Associazione Comunità Papa Giovanni XXIII, Asociația Umanitară "Il Chicco", Banca pentru Alimente București propun împreună în acest an o campanie online de mediatizare a mesajului Sfântului Părinte pentru această zi, precum și un webinar online - marți, 9 noiembrie 2021, de la ora 18.30 pe platforma Zoom și se va desfășura în trei limbi (română, italiană, maghiară) pentru a putea fi accesibil tuturor.

Evenimentul online are tema “FRATELLI TUTTI” iar în cadrul acestuia E.S. MIGUEL MAURY BUENDIA, nunțiu apostolic în România și Rep. Moldova, va prezenta Enciclica socială a Sfântului Părinte. Va fi un timp de dialog și de reflecție împreună. Participarea la eveniment se face pe bază de înregistrare la acest link https://cutt.ly/vRSK1Uv (urmând să primiți pe email linkul efectiv al evenimentului) Locurile sunt limitate iar evenimentul nu va fi transmis LIVE.

Ziua Mondială a Săracilor a fost stabilită de Papa Francisc în a 33-a Duminică de peste an, prin Scrisoarea Apostolică Misericordia et Misera (2016), fiind sărbătorită prima dată în 2017.

*Mesajul integral al Sfântului Părinte poate fi citit aici:
https://www.magisteriu.ro/mesaj-cu-ocazia-zilei-mondiale-a-saracilor-2021/