Radio Blaj Facebook Caritas Blaj Fundația Regală Margareta a României Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site

Cuvantare la pensionarea Diaconului Bodo Stumpf

Dragă Domnule Diakon Stumpf, Dragă Bodo,
Stimați invitați, iubiți frați și surori în Cristos,

Colegii mei de la Caritas Blaj, aflând că se va pensiona Diaconul Bodo Stumpf, se întreabă îngrijorați, ce se întâmplă după acest moment și cine ne va mai susține în continuare opera pe care Caritas a dezvoltat-o într-o regiune destul de extinsă în Transilvania (România) în ultimii 20 de ani?

Doresc să amintesc că numele de Bodo este unul dintre cele mai cunoscute nume dintre partenerii noștri din străinătate, mereu prezent pe buzele operatorilor sociali de la Caritas Blaj, acest fapt se datorează, angajamentului și ajutorului constant pe care diaconul Bodo Stumpf l-a investit în operele sociale ale Caritas destinate: vârstnicilor și bolnavilor, copiilor cu dizabilități și săraci, familiilor nevoiașe și persoanelor care nu au un loc de munca, etc.

De fiecare dată când angajații noștri au nevoie de anumite lucruri speciale pentru munca lor cu bolnavii și copiii nevoiași, mă întreabă: Părinte nu-l putem ruga pe Bodo sa trimită un pat pentru bolnavi, un scaun cu rotile sau un set de cârje pentru că am întâlnit cazuri în situații disperate care are nevoie urgență de aceste obiecte; ne trebuie măsuțe și scaunele pentru grădiniță…, cum facem cu cadourile de moș Nicolae, nu-l întrebați pe Bodo dacă ne poate ajuta…, întreabă mereu educatoarele din grădiniță sau de la centrele de zi pentru copiii săraci.

Datorita unei relații personale deosebite de colaborare și munca împreună, pe care am cultivat-o cu Bodo în acești 15 ani, a condus la o legătură strânsă de încredere între noi, non-birocratică și fraternă; într-un mod simplu și direct îi pot spune lui Bodo, fără nici un fel de rezervă, tot ce mă doare și orice fel de problemă, are întotdeauna un răspuns potrivit și sincer din partea lui.

Dorim să-ți spunem deschis în acest moment ceea ce simțim noi despre implicarea și dedicarea ta, Bodo, în această operă pe care de peste 15 ani o cultivi în România:

• Angajamentul tău, Bodo, dovedește încă odată în plus, dacă era nevoie, că pentru o inima mare nu există frontiere, culturale și naționale, nu există distanțe, prejudecăți și bariere de comunicare, nu există termenul de străin ci doar termenul de frate și de aproapele.
• Prin acțiunea și ajutorul tău constant, dragă Bodo, ai mutat o parte din sufletul, cultura și trăirea ta și a prietenilor tăi, a regiunii Rheinland Pfalz, în inima Transilvaniei. Au apărut astfel opere sociale care au fost puse sub patronajul spiritual al sfințiilor voștri, care au trăit în aceasta zonă: Hildegard von Bingen, Wendellinus, Martin, sfinți care de altfel sunt mai puțin cunoscuți în tradiția noastră catolică răsăriteană, dar acum ne-au devenit și nouă dragi și familiali.

Draga Bodo, eu și colegii care suntem prezenți aici, în semn de recunoștință, prețuire și mulțumire pentru activitatea ta îndelungată pusă în slujirea aproapelui, dorim să-ți dăruim cu această ocazie un mic cadou simbolic, o îmbrăcăminte liturgică de diacon în stil bizantin. Acest ornat bisericesc este realizat după tradiția noastră catolică răsăriteană (greco-catolică) ca sa-ți amintească mereu de noi și să nu uiți niciodată, că nu există moment de pensionare în servirea lui Dumnezeu și a aproapelui. Fi convins că prin ceea ce faci trăiești tot timpul în inima și în gândurile unor oameni săraci din Romania care și-au pus mari speranțe în tine și în ajutorul tău și a oamenilor pe care tu i-ai legat de țara noastră.

Îți dorim, la acest ceas important din viața ta, ca Domnul Dumnezeu prin mijlocirea Maicii Sfinte să-ți dăruiască: har, pace ți îndurare, sănătate, ocrotire și călăuzire pentru ați putea trăi perioada de pensie servindu-L în continuare pe Dumnezeu care este prezent în cei mai săraci și nevoiași dintre semenii noștri …și de ce nu, cu mai mult timp de acum înainte dedicat pentru opera pe care ai început-o acum mai bine de 15 ani în România.

Ad maiorem Dei gloriam inque hominum salutem!

Pllanig-Bad Kreuznach, 19 martie 2017

Pr. Nicolae Anușcă
Director Caritas