Radio Blaj Facebook Caritas Blaj Fundația Regală Margareta a României Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site

Destine siriene - Iarnă

Iarna în Siria poate fi aspră. Temperaturile rămân sub zero grade celsius pentru perioade lungi de timp. Frigul coboară și până la -11 grade. Majoritatea oamenilor nu se pot proteja. Nu au bani pentru a-și cumpăra haine groase, sobe sau pături. Creșterea prețurilor combustibililor fac supraviețuirea să fie tot mai dificilă.

Familiile au încetat să mai folosească centralele de încălzire. Consumă prea mult combustibil. Este prea scump, chiar și pentru clasa de mijloc. În schimb, oamenii folosesc aparaturi mai mici de încălzire. Folosesc gaz sau lemne. Orice pentru a reduce costurile. Dezavantajul este în schimb fumul și bolile respiratorii la copii.

Școlile au încetat să mai folosească centralele de încălzire. Familiile își trimit copii îmbrăcați în mai multe rânduri de haine.

Majida e mama a 4 copii. Ea spune „Nu vă puteți imagina bucuria pe care am simțit-o când Caritas mi-a spus că o să îmi ofere haine groase de iarnă pentru copiii mei. A fost o adevărată ușurare. Prețul hainelor este inaccesibil. Hainele noi au fost un vis pentru copiii mei. Chiar au avut nevoie de acest ajutor pentru a putea merge în fiecare zi la școală și pentru a le fi mai cald în apartamentul nostru friguros.”

Caritas a oferit vouchere la 500 de familii din Damasc pentru haine groase și încălțăminte de copii. E o parte a ajutorului care include și asistența medicală, educație, adăpostire și consiliere. Fiecare voucher a fost împărțit în 2 părți, unul pentru haine groase și celălalt pentru încălțăminte.

Sistemul de vouchere a însemnat ca familiile au putut să își aleagă hainele singuri din diferite magazine. Walaa e mama a 3 copii. Ea spune „Eram îngrijorată cu privire la posibilitatea de a cumpăra haine noi pentru copii mei, pentru a-i pregăti pentru iarnă. Acum nu mai trebuie să mă îngrijorez întrucât Caritas ne-a oferit haine groase.”