Caritas Blaj
Împreună pentru o civilizaţie a iubirii!
Expozițiile Generații – un periplu fotografic al proiectelor intergeneraționale dezvoltate în 15 comunități din România
Expozițiile Generații – un periplu fotografic al proiectelor intergeneraționale dezvoltate în 15 comunități din România / Blaj, 6 iulie 2021
Blaj, 6 iulie 2021
Blaj, 6 iulie 2021
Pe 9 iulie, Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj invită seniorii și copiii din Cenade la expoziția de fotografie Generații, găzduită de Centrul social ” Sf. Wendelinus” din aceași localitate. Expoziția prezintă o colecție de momente surprinse la Centrul de zi pentru copii din Cenade, parte din rețeaua de centre Generații, unde seniorii sunt voluntari pentru copiii din comunitate, împărtășindu-le experiența și pasiunile lor prin ateliere și cluburi intergeneraționale. Astfel de expoziții au loc simulan în alte 14 localități, unde proiectele intergeneraționale din anul școlar 2020-2021 au implicat 172 de seniori în beneficiul a 623 de copii.
Evenimentul din Cenade debutează la ora 11.00 și include inaugurarea expoziției, testimoniale ale voluntarilor seniori și alte surprize pentru copii și bunici. Expoziția fotografică din Cenade este deschisă publicului în perioada 9-11 iulie.
Expoziția Generații face parte dintr-o campanie mai amplă care promovează colaborarea intergenerațională și îmbătrânirea activă prin voluntariat. Prin fotografiile realizate în cadrul proiectelor susținute de Fundația Regală Margareta a României este ilustrată diversitatea și complementaritatea relațiilor dintre cei tineri și cei în vârstă, precum și importanța și rolul pe care fiecare generație îl are în crearea unei societății sustenabile.
Expoziția Generații va avea loc simultan și în alte 14 localități din țară, acolo unde copiii și seniorii participă la activități intergeneraționale, în scopul susținerii școlare, dar și al dezvoltării vocaționale sau personale, prin finanțarea programului național „Centrele Generații”. Imaginile, emoțiile și relațiile intergeneraționale au fost surprinse în cadrul centrelor de zi de tip școală după școalădin comunitate de către doi fotografi pasionați de bine - Ana Călin și Franco Godini.
Rezultatele unui studiu național realizat de Fundația Regală Margareta a României relevă faptul că aproape jumătate dintre vârstnicii din România se confruntă cu un acut sentiment de inutilitate în urma retragerii din activitatea profesională. În același timp, rata abandonului școlar este foarte crescută în rândul copiilor care provin din mediidefavorizate. Ca o soluție la aceste două probleme, Fundațiaa dezvoltat o metodologie intergenerațională bazată pe colaborarea între generații, pe schimbul reciproc de valori și experiențe, pe nevoia tinerilor și a copiilor de modele pozitive și pe dorința seniorilor de a se menține activiîn comunitate.Metoda intergenerațională presupune implicarea seniorilor în activități de remediere școlară, cluburi și ateliere educaționale, cercuri vocaționale și sesiuni de dezvoltare personală sau consiliere, în beneficiulcopiilordin familii nevoiașe care frecventează centrele sociale de tip școală după școală. Începând cu 2015, metoda intergenerațională a fost implementată în 31 de centre de zi de tip școală după școală, iar peste 650 de seniori au redevenit activi prin voluntariat pentru mai mult de 2000 de copii de școală primară și gimnazială.
În anul școlar 2020-2021, Fundația Regală Margareta a României, împreună cu Hochland România, au sprijinit programul Generații în 6 centre sociale de zi din zona Transilvaniei. Activitățile intergeneraționale ale Asociației Caritas Blaj s-au desfășurat atât în cadrul centrului, cât și în mediul online, implicând 8 voluntari seniori în beneficiul a 25 copii, și au inclus ateliere precum :
1. Atelier de gătit realizat cu ajutorul d-nei Prisca Maria
2. Atelier creativ/handmade/bricolaj realizat cu sprijinul voluntarelor Selagea Floare si Mărginean Sabina 3. Atelier artistic de muzica realizat cu ajutorul d-nei Marcu Angela
4. Atelier ”În lumea animalelor si a plantelor” realizat cu ajutorul voluntarului Marcu
5. Atelier de lectură ”În lumea povestilor ” -realizat cu sprijinul voluntarei Banciu Lucreția
6. Atelier de gradinărit realizat cu ajutorul voluntarului Banciu Ioan
7. Atelierul de limba franceză – derulat online cu sprijinul d-nei Bodea Camelia din Ploiești
Prin metoda intergenerațională, copiii și-au îmbunătățit rezultatele școlare, au câștigat noi abilități vocaționale sau sociale, dar și noi prieteni, iar voluntarii vârstnici și-au recăpătat sentimenul valorii și starea de bine.
De asemenea, în perioada decembrie 2020 - aprilie 2021, seniori remarcabili în diverse domenii au susținut ateliere online pentru copiii din Centrele Generații și au pus în lumină valoarea pe care transferul de cunoștințe și experiență între generații o aduc societății. Personalități precum exploratoarea Uca Marinescu, actorii Cristina Deleanu și Eugen Cristea, artistul plastic Ileana Dana Marinescu, doctorul Radu Dop, cercetătorul Dan Farcaș, interpretul Tiberiu Ceia, compozitorul Horia Moculescu și solistul Gabriel Cotabiță, au dezvăluit copiilor secretele unor profesii interesante, dar și provocările și privilegiile asumate.
***
Despre Fundaţia Regală Margareta a României
Fundația Regală Margareta a României este una din organizațiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societății civile prin programe sociale și educaționale. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundația sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații Mai multe detalii despre programele Fundaţiei sunt disponibile pe www.frmr.ro.
Despre Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj
Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj este o organizație neguvernamentală, nonprofit, caritativă, care funcționează sub egida Mitropoliei Române Unite cu Roma Greco-Catolice, având aria de desfășurare pe teritoriul Arhidiecezei de Alba-Iulia și Făgăraș, înființată în anul 1997.
Asociația este un furnizor acreditat de servicii sociale destinate diferitelor categorii de persoane vulnerabile, gama de servicii furnizate catre beneficiari este extinsă de la Servicii de îngrijire și asistență medico-socială la domiciliu, Servicii de recuperare medicală si psiho-socială, consiliere și integrare a copiilor și tinerilor cu dizabilități , Servicii de consiliere, informare si sprijin pentru familii și persoane aflate în dificultate, Servicii pentru copii de tip centru-zi, Servicii de formare profesionala (organizarea de cursuri de calificare și specializare pentru creșterea șanselor de ocupare pe piața forței de muncă), Servicii de comerț en-gros/en-dail, Servicii de sprijin în demararea și implementarea de proiecte antreprenoriale pentru persoane din grupuri vulnerabile. La nivelul Directiilor sociale functioneaza momentan un numar de 14 servicii sociale.
Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj este membră a Confederației Caritas România încă de la înființare și aparține rețelei internaționale Caritas, cea mai mare rețea privată de servicii sociale și ajutor umanitar din lume prezentă în peste 140 de țări.
Copyright © 2010 - 2023 caritas-blaj.ro