Radio Blaj Facebook Caritas Blaj Fundația Regală Margareta a României Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site

Fiecare gest contează! Fondul pentru Vârstnici Îi sprijină acum pe seniorii din localitățile Sibiu, Blaj, Cenade și Bucerdea Grânoasă

În contextul izolării sociale determinate de pandemie, seniorii din 4 localități urbane și rurale din județele Sibiu și Alba (Sibiu, Blaj, Cenade și Bucerdea Grânoasă), beneficiari ai Centrelor de servicii de îngrijire și asistență la domiciliu din cadrul Asociației Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, primesc ajutor prin Fondul pentru Vârstnici al Fundației Regale Margareta a României. Izolarea socială înseamnă pentru aceștia singurătate și lipsa accesului la servicii, ei având nevoie de diverse tipuri de ajutor pentru a face față noilor provocări.

Persoanele în vârstă sunt o categorie vulnerabilă și tot ei au mobilitatea cea mai redusă. Nu în ultimul rând, vârstnicii au cea mai scăzută rată de accesare a internetului și experiență în utilizarea tehnologiei în general, ceea ce le face dificilă posibilitatea de a face cumpărături online. De la produse de strictă necesitate până la sprijin emoțional, vârstnicii au nevoie de ajutorul celor din jur pentru a trece cu bine peste această criză neașteptată.

În această perioadă, Asociația Caritas Blaj, oferă sprijin unui număr de 60 persoane vârstnice din Sibiu, Blaj, Cenade și Bucerdea Grânoasă, asigurând acestor oameni servicii de îngrijire la domiciliu integrate (sociale și medicale) precum și ajutor material constând în kituri de igienă personală și pachete cu alimente de bază, susținere posibilă prin finanțarea primită din partea Fundației Regale Margareta a României.

Mulți dintre vârstnici primesc sprijin moral și material din partea familiei sau a persoanelor din cercul lor social. Alții însă sunt nevoiți să iasă din casă pentru a-și procura alimente, medicamente și bunuri de strict necesitate, iar unii sunt pur și simplu nedeplasabili, ori suferă depresii în singurătate. În special pentru aceste categorii de oameni a fost creat Fondul pentru Vârstnici, un proiect al Fundației Regală Margareta a României și finanțat de Fundația Orange România.

Despre Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj

Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj este o organizație neguvernamentală, nonprofit, caritativă, care funcționează sub egida Mitropoliei Române Unite cu Roma Greco-Catolice, având aria de desfășurare pe teritoriul Arhidiecezei de Alba-Iulia și Făgăraș, înființată în anul 1997.

Asociația este un furnizor acreditat de servicii sociale destinate diferitelor categorii de persoane vulnerabile, gama de servicii furnizate către beneficiari este extinsă de la Servicii de îngrijire și asistență medico-socială la domiciliu (primul dintre serviciile înființate, care și-a început activitatea în anul 1999 și a continuat fără întrerupere până în prezent), Servicii de recuperare medicală și psiho-socială, consiliere și integrare a copiilor și tinerilor cu dizabilități, Servicii de consiliere, informare și sprijin pentru familii și persoane aflate în dificultate, Servicii pentru copii de tip centru-zi, Servicii de formare profesională (organizarea de cursuri de calificare și specializare pentru creșterea șanselor de ocupare pe piața forței de muncă), Servicii de comerț en-gros/en-dail, Servicii de sprijin în demararea și implementarea de proiecte antreprenoriale pentru persoane din grupuri vulnerabile. La nivelul Direcțiilor sociale funcționează momentan un număr de 16 servicii sociale.

Asociația Caritas Mitropolitan Blaj este membră a Confederației Caritas România încă de la înființare și aparține rețelei internaționale Caritas, cea mai mare rețea privată de servicii sociale și ajutor umanitar din lume prezentă în peste 140 de țări.

Despre Fundația Regală Margareta a României

Fundația Regală Margareta a României este astăzi o organizație neguvernamentală care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații.

Încă din anul 1993, Fundația a venit în sprijinul vârstnicilor din România prin programe menite să combată izolarea și singurătatea și să ajute la creșterea calității vieții acestora, precum Fondul Special pentru Bătrâni, Seniorii Noștri, Clubul Seniorilor, Niciodată Singur, Campania Flori pentru Suflet, Telefonul Vârstnicului, Centrele Generații. Astfel, peste 180.000 de persoane vârstnice au primit sprijin din partea Fundației de-a lungul timpului. Informații pe www.frmr.ro/ .

Blaj,
12.10.2020

Director General,
Pr. Nicolae Anușcă

Director Direcția pentru Persoane vârstnice
Palcu Nicoleta