Radio Blaj Facebook Caritas Blaj Fundația Regală Margareta a României Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site

Mesajul Directorului General Nicolae Anusca cu ocazia Zilei Internaționale a Vârstnicului


„Profetul Ioel a rostit odată această promisiune: „Bătrânii voștri vor
avea vise și tinerii voștri vor avea viziuni” (3,1). Viitorul lumii este în această
alianță dintre tineri și bătrâni. Cine, dacă nu tinerii, pot lua visele bătrânilor
și să le ducă înainte?”

Papa Francisc – Mesaj pentru prima Zi Mondială a
Bunicilor și Bătrânilor 22 iunie 2021


Mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Vârstnicului


Blaj, 1 Octombrie 2021

Dragii mei,

Ziua internațională a Vârstnicului ne invită în fiecare an să reflectăm asupra sensului vieții, în mod special orientându-ne atenția și privirea spre semenii noștri înaintați în vârstă. Fiecare dintre noi suntem chemați să răspundem la întrebarea: în ce măsură le-am deschis bunicilor noștri posibilitatea să-și pună în valoare potențialul și i-am lăsat să se facă utili celorlalți?

Sfântul Părinte Papa Francisc ne învață că îmbătrânirea este un privilegiu și trebuie ca atare văzut și primit, un Dar pe care trebuie să-l prețuim și pentru care merită să întreprindem toate eforturile ca cei care se bucură de darul unei vieți înaintate să poată trăi această etapă din viață cu demnitate și seninătate.

Prima noastră responsabilitate față de persoanele vârstnice este aceea de a le întării sentimentul că nu sunt singuri, nu sunt abandonați și că experiența și cunoștințele lor sunt temelia pe care trebuie zidită viziunea noilor generații.

Această interdependență între generații este secretul unei vieți mai bune și mai trainice în societatea în care trăim, valorile și rădăcinile bătrânilor îngemănate cu energia, acțiunea și viziunea noilor generații este speranța unei vieți mai drepte, mai umane și mai prietenoase.

Mă bucur să amintesc cu această ocazie unele dintre inițiativele și acțiunile pe care organizația Caritas cu sprijinul partenerilor le susține în sensul apropierii, dialogului și colaborării vârstnicilor și a copiilor din centrele noastre. Pe această cale doresc să le mulțumesc tuturor colegilor și voluntarilor noștri pentru implicarea în proiectele Generații-Mentor Senior și Stil de viață sănătos și care în ciuda pandemiei s-au derulat, oferind atâtea roade și beneficii vârstnicilor și copiilor noștri.

Caritas prin intermediul Centrelor de îngrijire la domiciliu, a susținut și asistat și în ultimul an sute de vârstnici oferindu-le îngrijire medicală și asistență socială, aducând totodată în casele acestora un zâmbet, o vorbă bună și un cuvânt de încurajare.

Dincolo de aceste gesturi și activități rămâne peste toate sentimentul datoriei împlinite în numele Domnului și al Bisericii Sale, lăsând în urmă amintirea faptelor noastre bune în sufletele tuturor acelora pe care Caritas îi întâlnește, cu precădere ale acelora care își trăiesc perioada de senectute a vieții.

Ad majorem dei gloriam!
Cu deosebită considerație,

Pr. Nicolae Anușcă
Director General Caritas Blaj