Radio Blaj Facebook Caritas Blaj Fundația Regală Margareta a României Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site

Sărbătorim solidaritatea între generații!

Seniorii din Blaj sunt invitați să se înscrie ca voluntari pentru copii la Centrul Generații. Sărbătorim solidaritatea între generații!

De Ziua Europeană a Solidarității între Generații, seniorii sunt invitați să se alăture copiilor din centrele sociale tip școală după școală, în cadrul programului național Generații al Fundației Regale Margareta a României, susținut de Fundația Bosch. Programul se desfășoară în cadrul a 5 centre sociale din județele Alba, Cluj, Timiș și București. În zilele 27-28 aprilie, centrele organizează Ziua Porților Deschise pentru seniorii din comunitate, cu scopul de a coopta voluntari ce pot oferi sprijin școlar sau alte activități educaționale copiilor.
Proiectul Generații în centre sociale din Blaj, Bonțida, Buziaș, București și Dezmir
5 organizații sunt acum parte din comunitatea Centrelor Generații, fiind susținute de Fundația Regală Margareta a României, cu finanțare din partea Fundației Bosch România. Acestea beneficiază de resurse și cunoștințe pentru a implementa educația intergenerațională în cadrul centrelor sociale din comunitate, creând un spațiu în care copiii și seniorii au oportunitatea să colaboreze și să devină o resursă unii pentru ceilalți. Valorificând experiența, profesia, pasiunea sau talentul personal, 40 de seniori vor fi cooptați pentru a se implica în activități educaționale, vocaționale sau de socializare în sprijinul a 150 de copii din medii defavorizate. Cele 5 organizațiile care fac parte din prograsmul național Generații sunt:
• Blaj, jud. Alba - Asociația Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj, Centrul de zi pentru copii,
• Bonțida, jud. Cluj - Fundația Creștină Diakonia, Centrul de zi pentru copiii din familii în dificultate,
• Buziaș, jud. Timiș - Asociația Stern der Hoffnung Rumanien, Centrul de Zi Stern der Hoffnung,
• București, sector 2 – Fundația Sfântul Dimitrie, Centrul pentru Educaţie şi Sprijin Comunitar,
• Dezmir, jud. Cluj – Asociația Creștină SomethingNew, Centrul de zi Something New

Seniorii din zona Blaj invitați la Ziua Porților Deschise, vineri 28 aprilie 2023

Seniorii din comunitate sunt invitați să cunoască cadrul de desfășurare al activităților intergeneraționale, personalul și copiii care fac parte din proiectul social, să afle informații ori să se înscrie ca voluntari. Pentru cei interesați, Asociația Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj organizează Ziua Porților Deschise la Centrul de Consiliere si sprijin pentru parinti si copii Bunul Samaritean , vineri 28 aprilie 2023, în intervalul orar 12-16. Detalii și înscrieri la telefon 0730588325 sau pe email sectretariat@caritas-blaj.ro Seniorii care doresc să devină voluntari trebuie să aibă o atitudine pozitivă, disponibilitatea de a lucra cu copiii și de a transmite din experiența sau abilitățile lor, implicându-se fie în pregătirea temelor școlare, fie în organizarea unor cluburi și ateliere educative sau vocaționale, ce se desfășoară în cadrul centrului sau chiar și online. Centrul social deservește la momentul actual 21 de copii

Programul național Generații al Fundației Regale Margareta a României

Ca o soluție la problema abandonului școlar și a îmbătrânirii accelerate a populației, Fundația Regală Margareta a României a dezvoltat, începând din anul 2015, o rețea de centre sociale care se bazează pe colaborarea între generații, pe schimbul reciproc de valori și experiențe, pe nevoia tinerilor și a copiilor de modele pozitive și pe dorința seniorilor de a se menține activi după pensionare. La Centrele Generații, copiii din comunitate beneficiază de sprijin pentru școală, o masă caldă, consiliere socială și psihologică, dar și de o diversitate de activități intergeneraționale cu specific educativ sau vocațional. La rândul lor, persoanele vârstnice au oportunitatea de a-și asuma un rol nou după pensionare, desfășurând o activitate de valoare pentru ei, pentru copiii defavorizați și pentru comunitate. ”Comunicarea dintre generații și implicarea în activități intergeneraționale a copiilor, tinerilor și seniorilor aduce nenumărate beneficii tuturor părților implicate. Înconjurați de energia, vitalitatea și afecțiunea copiilor, seniorii se simt mai puțin singuri, ignorați, marginalizați, nevalorizați ori neglijați de către cei din jur. Seniorii au oportunitatea să se implice și să contribuie la binele comunității în care trăiesc, prin experiența personală și profesională pusă în slujba copiilor. Astfel, își recapătă respectul de sine, aprecierea comunității și starea de bine. La rândul lor, copiii și tinerii primesc de la vârstnici afecțiunea și căldura de care au nevoie, dar și îndrumare școlară și susținere.”, susține Anca Godini, coordonator al programului Centrele Generații.

Colaborarea dintre copiii și voluntarii seniori din Centrele Generații determină un progres vizibil în dezvoltarea copiilor la nivel școlar, dar și la nivel personal, iar pentru seniori aduce sentimentul de utilitate și valorizare. Prin sesiunile de pregătire școlară individuală, rezultatele școlare ale copiilor se îmbunătățesc, stima de sine crește, ajutându-i să devină mai încrezători și mai responsabili. Prin participarea la cluburi și atelierele practice, copiii capătă și își dezvoltă anumite abilități practice și descoperă diferite pasiuni.

Informații despre voluntariat pentru seniori

Seniorii interesați de voluntariat în cadrul Centrelor Generații din țară pot afla mai multe detalii la Telefonul Vârstnicului 0800-460–001, linie gratuită și confidențială de consiliere socială pentru vârstnicii din România, sau se pot înscrie prin completarea formularului on-line de pe website-ul https://intergenerational.ro/implica-te/.

***

Despre Fundaţia Regală Margareta a României

Fundația Regală Margareta a României este una din organizațiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societății civile prin programe sociale și educaționale. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundația sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei și poveștile intergeneraționale sunt disponibile pe www.frmr.ro și www.intergenerational.ro

Despre Fundaţia Bosch România

Înființată în 2020, Fundația Bosch România este o organizație non-guvernamentală apărută la inițiativa Grupului Bosch în România, cu scopul de a crea un cadru potrivit extinderii acțiunilor sale de responsabilitate socială. Fundația Boch România are drept obiectiv generarea unei schimbări în bine pentru persoanele defavorizate în special, dar și pentru societate în ansamblu. Educația, mediul, habitatul, sănătatea și societatea reprezintă domeniile de implicare pentru Fundația Bosch România. Prin programul umbrelă EduCare, Fundația Bosch România susține inițiative durabile din domeniul educației.

Ioana Petrea
Director Fundraising & Comunicare
Email: ioana.petrea@fundatiaregala.ro
Mob: +40 (0)723 299 448