Radio Blaj Facebook Caritas Blaj Fundația Regală Margareta a României Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site

Speranță unde nu există aproape nici un motiv pentru speranță

Sébastien Dechamps de la Caritas Belgia este responsabil de programele de ajutor umanitar din Siria, inclusiv programul cofinanțat de Caritas România în regiunea de coastă a Siriei. În iunie, Sebastien Dechamps a vizitat Siria. După întoarcerea sa, am vorbit cu el pentru a afla mai multe despre situația din Siria, despre ce a făcut Caritas și despre propriile lui impresii.

Caritas România: Cum este situația din Tartous (oraș în zona de coastă, unde este implementat proiectul cofinanțat de Caritas România)?

Sébastien Dechamps: Tartous și zonele de coastă nu sunt direct afectate de lupte, dar există sute de mii de persoane strămutate care au venit din alte părți ale Siriei. Nu există aproape niciun loc de muncă și chiriile sunt foarte mari. Pe de altă parte, mulți tineri sunt încorporați în armată. Oriunde în oraș există imagini ale unor tineri care și-au pierdut viața în război. Multe familii sunt îndurerate pentru cineva pe care au pierdut.

Caritas România: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă persoanele strămutate?

Sébastien Dechamps: Când întrebi familiile ce au nevoie cel mai mult, ei vor răspunde că ceea ce doresc ei cel mai mult este pacea. Desigur, există multe nevoi dificile pentru a fi satisfăcute, cum ar fi plata chiriei sau îngrijirile medicale. Am observat că educația copiilor lor devine din ce în ce mai mult o prioritate pentru multe familii. Înainte de război, sistemul educațional din Siria a fost destul de bun, dar astăzi doar 30% din școli funcționează. Multe dintre ele au fost distruse, altele sunt folosite ca adăpost pentru persoanele strămutate. În Tartous este foarte dificil pentru o familie strămutată să găsească un loc la școală pentru copiii lor. Dar dacă copiii nu mai au școală timp de doi sau trei ani, nu se vor mai întoarce. Va exista o "generație pierdută" de tineri fără educație școlară.

Caritas România: Se poate face ceva pentru ai sprijini pe acești copii să aibă acces la educație?

Sébastien Dechamps: Aceasta este exact ceea ce încearc să facă colegii noștri din Caritas Siria în componenta educațională a programului. Caritas oferă kituri cu rechizite, bani pentru uniforme școlare și sprijin financiar pentru studenții de la universitate. În majoritatea cazurilor, este vorba despre bani: dacă o familie primește un mic sprijin financiar, ei vor face totul pentru a-și trimite copiii la școală. În caz contrar, își vor trimite copiii să caute de lucru și să câștige niște bani.

Caritas România: Există și alt sprijin acordat de Caritas persoanelor strămutate în Siria?

Sébastien Dechamps: Caritas sprijină familiile să-și plătească chiriile și oferă vouchere pentru hrană, materiale igienice și haine. Oamenii pot folosi aceste vouchere în supermarketurile locale pentru a cumpăra exact ceea ce au nevoie.

Alte organizații distribuie doar pachete de alimente sau haine, dar oamenii apreciază voucherele foarte mult. Prețurile sunt foarte mari în Siria și pentru familiile sărace este chiar o provocare pentru a cumpăra apă sau majoritatea alimentelor de bază.

Caritas România: Ați fost, de asemenea, la Alep, un oraș în care luptele s-au oprit abia recent. Ce ați văzut acolo?

Sébastien Dechamps: Alep este o realitate complet diferită. A fost incredibil și inimaginabil ceea ce am văzut acolo. O parte imensă a orașului este total distrusă. Oamenii încearcă să își reia viața în ceea ce a mai rămas din casele lor și unii oameni strămutați se întorc. În următorii 1 sau 2 ani, mai mulți oameni se vor întoarce la Alep. Există nevoi masive de reconstrucție: școlile, spitalele, sistemele electrice, casele pentru oameni trebuie reconstruite.

Dar, în mijlocul acestei distrugeri masive și a suferinței umane, am văzut și lucrarea minunată a Caritas-ului. Echipa Caritas Siria din Alep a vizitat mai mult de 1.400 de familii. Ei au distribuit pachete cu alimente și vouchere, au vorbit cu oamenii și și-au arătat solidaritatea.

Există o relație foarte personală între colegii noștri Caritas și aceste familii. Pentru mine acest lucru a fost un semnal puternic de speranță - un semn de a aduce speranță în locuri unde nu există aproape nici un motiv pentru speranță.

Caritas România finanțează două proiecte de asistență umanitară pentru populația grav afectată de conflictul violent din Siria. Fondurile necesare au fost donate în cadrul unei colecte organizată în bisericile catolice din toata țară în luna februarie.